Menu schované do tlačítka

 

Venkovní učebna v Rebcově ulici

Myšlenka realizace venkovní učebny na 1. stupni ZŠ se objevila hned po dokončení venkovní učebny na 2. stupni ZŠ. Než jsme se dostali až slavnostnímu otevření, uběhly dva roky a vyřešili jsme množství problémů a nástrah.

Pro vytvoření ucelené koncepce rozvoje školní zahrady byla oslovena p. Petra Kostelanská, což bylo někdy v dubnu 2021. Téměř souběžně byla hledána projekční kancelář, která by vyprojektovala danou stavbu. Na doporučení p. Kostelanské byl osloven Ing. Jaroslav Barnáš, který celou stavbu venkovní učebny vyprojektoval v souladu s požadavky zahradní projektantky a požadavků školy. Vše běželo dle plánu a 7. 12. 2021 bylo vydáno stavební povolení. V mezičase se hledal vhodný dotační titul na podporu realizace.

V zimě 2022 se začala připravovat veřejná zakázka na realizaci. Zároveň byla podána žádost do dotačního titulu IROP s názvem projektu „Ve spojení s přírodou II“. Na tomto místě bych chtěl poděkovat p. Mgr. Martině Naxerové z MAS Activios za administraci projektu. Byli jsme úspěšní a v březnu bylo obdrženo rozhodnutí o přiznání dotace ve výši 1.300 tis. Kč.

Bohužel spád věcí nabral trošku jiný směr. Napadení Ukrajiny Ruskem se pomalu začalo promítat do ekonomiky celé Evropy. Nejistota dodávek materiálu, cenové šoky a podobně vedlo k tomu, že původně předpokládaná cena byla ve veřejné soutěži vyšší, než předpoklad. Po jednání s tehdejším vedením města byly potřebná finanční částka zajištěna. 6. 6. 2022 byla podepsána SOD s vítězem veřejné zakázky firmou RJR truhlářství p. Josef Kriegelstein.

Výstavba byla komplikovaná i tím, že po revizi stávající kanalizační přípojky bylo zjištěno, že je v nevyhovujícím stavu. Po jednání mezi vedením školy a města bylo rozhodnuto, že bude realizována kompletní rekonstrukce přípojky včetně nového napojení přes revizní šachtu a likvidaci přepadového septiku. Vše probíhalo během prázdnin, kdy byl ve školní budově minimální provoz. I to nás dostalo do časového presu. Bohužel nikdo nečekal, že vývoj nabere turbolentní obrátky. Materiálová i energetická situace se nadále zhoršovala. Přesto dodavatelská firma RJR truhlářství s.r.o. dodržela termín realizace i cenovou nabídku a přesně po roce, tedy 7. 12. 2022 bylo vydáno kolaudační souhlas s užíváním stavby.

Kolaudačním souhlasem se stavbou však práce na úpravě zahrady neskončily. Postupně začaly být dokončovány terénní úpravy, instalace výukových panelů pro 1. stupeň i herních pro školní družinu. Součástí jsou i vegetační úpravy. Úpravy se týkaly i přilehlých prostor, které výtvarně zvelebila p. Štěpánka Baurová. V neposlední řadě nesmím zapomenout na p. Radima Krieglsteina, který si úpravu celého prostoru vzal za své a svými nápady a postřehy přispíval po celou dobu realizace.

A na závěr několik čísel. Stavba venkovní učebny stála 2.154.617,- Kč, vybavení 133.950,- Kč. Obdržená výše dotace po započtení uznatelných nákladů činila 1.213.536 Kč (53% nákladů), 700 tis činila rozpočtová dotace od města a zbylé náklady hradila škola. Nesmíme zapomenout ještě na další doplňkové prvky úpravy. Sem můžeme zařadit venkovní truhlíky, doplnění výukových panelů, skluzavku, multifunkční lezecký prvek, sýkorník s živým reálným přenosem života v něm, zemní a zahradní úpravy. Doplněné prvky jsou v hodnotě 210 tis. Náklady na úpravu tohoto prostoru, který jistě bude sloužit pro potřeby 1. stupně dlouhou dobu, jsou ve výši cca 2,5 mil. Ale nadstavbová hodnota a hodnota využití je podstatně vyšší.

 

Mgr. Petr Fornouz
ředitel školy

F O T O

 

Učíme se venku

 

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Závody v boulderinguNEW

Návštěva 1. ročníku v knihovněNEW

DOPRAVNÍ SOUTĚŽ – úspěch v okresním kole

VYBÍJENÁ – vítězství krajském kole

DEN MATEK ve školní družině

Prvňáci v ZOO Plzeň

Ohlasy účastníků návštěvy z partnerské školy + FOTO
(Projekt Krško)

ŠTAFETOVÝ POHÁR – úspěch v krajském kole

ATLETICKÉ VÍCEBOJE – úspěch v krajském mistrovství

UKLIĎME ČESKO (6. ročník)

Další úspěšný přespolní běh

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti