Menu schované do tlačítka

 

Návštěva Německé knihovny Goethe-Institutu při Státní vědecké knihovně v Plzni

V pátek 20. června 2014 žáci 7. A a 7. B Základní školy Josefa Hlávky Přeštice, kteří se učí jako druhý cizí jazyk němčinu, spolu se svými vyučujícími paní učitelkou Mgr. Janou Mračkovou a Mgr. Lenkou Křížovou navštívili Německou knihovnu.

„Dobrý den!“, pozdravila nás svojí téměř perfektní češtinou paní B. A. Franziska Stölzel, která zde pracuje. A pak už žáci mluvili jen německy. „ Hallo, wie geht es dir? Mir geht es gut. J Mir geht es schlecht. L Es geht.“ A podle typu odpovědi se museli po kruhu různě přeskupovat. Užili jsme si spoustu legrace.

Protože bylo léto, čas prázdnin a dovolené, připravila si paní Franziska pro děti další aktivitu na téma „Ich packe meinen Koffer und nehme mit ...“ /pro ty, kteří německy neumí nebo němčinu studovali již dávno malá nápověda – „Balím si svůj kufr a beru si s sebou ...“ / a žáci měli podle obrázků, k nimž před tím přilepovali jejich překlad v němčině, dokončit větu. Přestože jsme se učili němčinu teprve prvním rokem, docela nám to šlo.

A na závěr na nás čekaly dvě hromádky puzzle. Děti se daly s chutí do skládání. Pod rukama se jim objevovala mapa Německa s typickými obrázky – např. u Mnichova stál půllitr piva symbolizující pivní festival Oktoberfest, nad Berlínem se tyčila Braniborská brána a u města Brémy nás vítali Brémští muzikanti. Druhá skupina dětí sestavila mapu Rakouska a hned hlásila: „To je Sissi – rakouská císařovna, tady je Mozart a tady zase linecký koláč... .“

Paní Franziska Stölzel nám ukázala ještě část knihovny, kde si mohou žáci vypůjčit krátké jednoduché pohádky či jiné knihy v němčině vhodné pro začátečníky.

Poté jsme paní Franzisce poděkovali za velmi hezky připravené komunikativní aktivity a seznámení s reáliemi německy mluvících zemí a rozloučili se. Věříme, že to nebyla poslední návštěva Německé knihovny našimi žáky a že se tato pěkná spolupráce stane tradicí i v dalších letech.

Mgr. Lenka Křížová, Mgr. Jana Mračková

 

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Ohlasy účastníků návštěvy z partnerské školy + FOTO
(Projekt Krško)
NEW

Okresní kolo v minikopanéNEW

UKLIĎME ČESKO (5. ročník)NEW

Účast atletů na druhém přespolním běhu

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti