Menu schované do tlačítka

 

EXKURZE DO LIDIC A TEREZÍNA

Dne 6. 6. 2022 se vybraní žáci devátých ročníků zúčastnili dějepisné exkurze do Lidic a Terezína. Tato exkurze navazovala na úspěšný projektový den „Holokaust“.

Naší první zastávkou této exkurze byla prohlídka pietního území obce Lidice, která byla za 2. světové války srovnána se zemí. Nejdříve nás paní průvodkyně seznámila se základními informacemi a historií Lidic. Následně jsme se vydali na samotnou prohlídku bývalé obce. Nejdříve jsme prošli místy, kde dříve stály rodinné domy, statky a jiné budovy. Poté jsme měli možnost vidět místo, kde 10. 6. 1942 proběhla poprava všech lidických mužů, a vedle něho památný hrob, ve kterém je všech 173 mužů pohřbeno. Na jejich památku naše škola přivezla i kytici, kterou jsme položili před samotný pomník. Zamířili jsme dále k pozůstatku zasypaného kostela a základní školy, v níž byly shromážděny všechny lidické ženy s dětmi na transportaci do gymnázia v Kladně. Tam se vybraly děti k poněmčení a zbytek byl transportován do plynových vagónů. Ženy byly poslány do koncentračního tábora a ty, které přežily, se po válce vrátily zpět do Lidic. Ovšem jejich děti ani muži se nevrátili. Od školy jsme se přesunuli k lidickému hřbitovu, který byl také za války srovnán se zemí. Dále jsme zamířili ke komplexu soch 82 lidických dětí, kde jim někteří z nás položili plyšové hračky. Prohlídku Lidic jsme zakončili v růžovém sadu, kde je zasazeno několik desítek tisíc růží z různých zemí Evropy. Tento sad se stal největším růžovým sadem v České republice, a proto se růže stala symbolem nové obce Lidice.

Z prohlídky vypálené vesnice Lidice jsme zamířili do královského města Slaný, kde jsme měli rozchod, abychom se občerstvili a trochu si odpočinuli před další náročnou částí exkurze.

Následoval přejezd do Malé pevnosti v Terezíně. Zde jsme nejprve šli do části pevnosti, ve které se nacházely budovy postavené už v 17. století a za druhé světové války zřízené jako věznice gestapa pro lidi nejen z České republiky, ale i z mnoha jiných zemí. Dozvěděli jsme se, jak probíhal denní život vězňů, jak vypadaly místnosti, ve kterých žili, dále sprchy, umývárny a další místnosti. Podzemními chodbami jsme se dále přesunuli na terezínské popraviště. Další branou jsme prošli do V.I.P. části tábora, ve které žili nacisté s rodinami a SS vojáci. Ti si žili v pohodlí, měli dokonce bazén a kino. Za touto částí se nacházel ještě další vězeňský dvůr vybudovaný ve 20. století. Tam jsme si prohlédli opět další ubikace vězňů s masovými celami. Celou exkurzi v Terezíně jsme zakončili návštěvou původního kina, ve kterém jsme viděli krátký film, který se v tomto táboře za války natočil.

Exkurze se nám všem velmi líbila. Dozvěděli jsme se spoustu nových a zajímavých informací. Velkým zážitkem pro nás bylo hlavně to, že jsme si mohli vše na vlastní oči prohlédnout a představit si situaci vězňů. Ti odvážnější z nás se dokonce nechali na chvíli zavřít do temnice. Byla to pro nás zkušenost a nezapomenutelný zážitek. Určitě bychom návštěvu Lidic i Terezína doporučili všem.

Děkujeme paní učitelce Kaslové, Šestákové a Frančeové za uspořádání této exkurze.

Markéta Šíchová z IX. B
úprava Markéta Kaslová

EXKURZE LIDIC A TEREZÍNA - FOTO

 

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

BISTRO na druhém stupni
OPĚT V PROVOZU
NEW

Program ZDRAVÁ 5 se všem líbil NEW

Úspěch v krajském kole pěvecké soutěže NEW

Velikonoční pozdrav do Krška

Charitativní koncert pěveckých sborů z Přeštic

Lyžařský výcvik VII.C

Přikrmování ptáků v atriu školy

Program na téma DOSPÍVÁNÍ

Příprava na návštěvu kamarádů z Krška

Účast na regionálním kole soutěže ZLATÝ ÁMOS

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti