Menu schované do tlačítka

 

Poznávací zájezd do Švýcarska

(28.5. - 2.6.2018)

1. den
Odjížděli jsme od školy v ranních hodinách, abychom ještě dopoledne dorazili do tyrolského města Wattens, kde již od r. 1895 prosperuje dnes nadnárodní společnost Swarovski, vyrábějící broušené křišťály známé po celém světě. Čekal tam na nás Swarovski Crystal Worlds, pohádkový a fascinující svět tisíců křišťálů, zrcadel, obrazů, scénických výjevů, šperků nebo figurek. Magickým obrem, co chrlí vodu a září do okolí, jsme vstoupili do komnat zázraků, kde začíná pohádková cesta světem křišťálu. V exteriéru nás ohromila rozlehlá krystalická zahrada, jejíž největším magnetem je instalace Crystal Cloud, která se skládá z více než 600 000 krystalů. Po návštěvě hlubin světa křišťálu jsme odjeli do hlavního města Tyrolska Innsbrucku. Zde následovala prohlídka starého města, kdy nešlo minout např. barokní dóm sv. Jakuba, císařský zámek Hofburg, dvorní kostel Hofkirche nebo Goldenes Dachl – pozdně gotický arkýř císaře Maxmiliána I. nebo barokní Starou sněmovnu. Ve večerních hodinách jsme odjeli se ubytovat.

2. den
Po snídani nás čekalo Lichtenštejnské knížectví s prohlídkou Vaduzu. Toto město, které patří mezi nejmenší hlavní města Evropy, leží na řece Rýn a je obklopené nádhernou krajinou s vinicemi a alpskými velikány v pozadí. Prošli jsme se nejstarší částí města a vychutnali si výhledy na knížecí zámek ze 13. stol., který leží na kopci nad městem. Zažili jsme ten pocit, kdy je na jedné ulici radnice a úřad vlády. Jako bonus jsme mohli zdarma navštívit Muzeum poštovní.

Poté jsme přejeli do Švýcarska, kde byl naším prvním cílem historický Luzern, ležící na Vierwalderstatském jezeře. Nejdříve jsme udělali zastávku v místní čokoládovně, kde jsme navštívili interaktivní muzeum čokolády. Po krátkém průvodním slovu na nás čekala spousta zajímavých aktivit – výroba vlastní čokolády a ochutnávky různých druhů a skupenství čokolády. Asi největší zábavu způsobil mechanický osel plivající zlaté a stříbrné čokoládové mince, které jste si mohli odnést.

Poté jsme se nechali lanovkou vyvézt na slavnou dominantu středního Švýcarska do výšky 2132 m – na horu Pilatus. Zde se vám naskytne se nádherný výhled na okolní hory a Luzern. Hora Pilatus je opředená tajemnými legendami, místní radní prý ještě ve 14. stol. zakazovali obyvatelům vstup na horu, protože se domnívali, že je sídlem několika druhů draků. V dnešní době je však vrchol hory hojně navštěvovaným turistickým místem, jehož návštěva v nás zanechala jedinečný zážitek.

V podvečerních hodinách jsme odjeli na ubytování do hotelu v Luzernu a pak nás ještě čekala podvečerní procházka po městě, kde jsme viděli slavný Kapellbrücke, most, který se stal symbolem Švýcarska, dále pak nádherný barokní chrám v centru, historické domy poblíž dalšího dřevěného mostu Spreuerbrücke, nebo místní zajímavou radnici.

 

3. den
Ráno, posilněni vydatnou snídaní, jsme přejeli do horského střediska Interlaken, ležícím mezi Thunským a Brienzským jezerem. Toto místo je oblíbené u horolezců, lyžařů i turistů. Po procházce městem na nás čekala plavba po Thunském jezeře, o kterém mnozí průvodci tvrdí, že je nejkrásnějším jezerem ve Švýcarsku. Jeho azurová voda je až neuvěřitelně čistá a výhledy, které se naskýtaly z paluby lodi, byly doslova dech beroucí. Třešničkou na závěr dne byla procházka údolím Lauterbrunnen, které se pyšní 72 vodopády! Kombinace pohádkové krajiny a burácivých vodopádů sem láká návštěvníky z celého světa. Vodopády nejrůznějších výšek a velikostí byly již v minulosti cílem mnoha básníků a filozofů, kteří zde čerpali inspiraci. Ve večerních hodinách jsme se jeli ubytovat zpět do Luzernu.

4. den
Poslední den nás čekalo známé lyžařské centrum m Engelberg, nejvýše položený skiareál v oblasti centrálního Švýcarska. Nejprve jsme se vydali na vrchol Titlisu. Po jednom přestupu jsme nasedli na originální technickou zajímavost – rotační visutou lanovku Titlis Rotair, která nás za pomalého otáčení se okolo své osy dopravila na vrchol Malého Titlisu do výšky 3028 m nad mořem. Kabina se otáčí o celých 360°, viděli jsme nádherné panorama okolních vrcholů. Zde nás čekal ledovcový tunel – 140 m dlouhá ledovcová jeskyně, která byla dalším zážitkem na naší cestě za dobrodružstvím. To nejlepší nás ale teprve čekalo: visutý most nad 500 m hlubokou propastí, kde nám stačilo asi 150 kroků k tomu, abychom došli na pevnou zem. Cestou zpět jsme udělali zastávku na protějším vrcholu Titlisu, kde jsme měli více času a tak si ti zdatnější z nás dopřáli procházku kolem jezera. Pak jsme sjeli zpět do andělského městečka Engelberg, kde byl čas na příjemnou procházku, občerstvení nebo nákup suvenýrů.

Engelberg je malebná obec, která byla původně proslavená lázeňstvím. Při procházce městem jsme obdivovali domy, vystavené ve stylu „Belle Epoque“, nebo benediktýnský klášter, který je náboženským centrem celé oblasti a ve kterém jsme navštívili prodejnu jejich proslulé sýrárny.

Po nákupu typických švýcarských produktů – sýrů a čokolády jsme se, unaveni dojmy a zážitky, odebrali na cestu zpět.

Kromě cestopisných poznatků se účastníci zájezdu dozvěděli mnoho zajímavého z reálií jiných národů a největším přínosem bylo osvojení si určité samostatnosti při cestování a též kultury cestování jako takové.

Mgr. Ilona Malátová

 

 

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

BISTRO na druhém stupni
OPĚT V PROVOZU
NEW

Program ZDRAVÁ 5 se všem líbil NEW

Úspěch v krajském kole pěvecké soutěže NEW

Velikonoční pozdrav do Krška

Charitativní koncert pěveckých sborů z Přeštic

Lyžařský výcvik VII.C

Přikrmování ptáků v atriu školy

Program na téma DOSPÍVÁNÍ

Příprava na návštěvu kamarádů z Krška

Účast na regionálním kole soutěže ZLATÝ ÁMOS

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti