Menu schované do tlačítka

 

Den třetí: ZOO a konec...

Pro dopoledne posledního dne byl naplánován odpočinkový program. Jednak aby naši hosté měli možnost nabrat síly před náročnou cestou domů, ale hlavně proto, aby měli všichni účastníci ještě co možná největší prostor pro vzájemnou komunikaci. Naši představu ideálně splňovala ZOO Plzeň, kam jsme se také hned ráno vydali dvěma autobusy plnými pestré směsi českých a slovinských účastníků. V ZOO jsme měli možnost sledovat krmení tučňáků i se zajímavým výkladem. Poté už se mládež rozprchla všemi směry, hlavně pak z dohledu nás učitelů. Zřejmě jednak jistě bádat a pozorovat zvířata, ale jednak také bezpochyby dále pracovat na vzájemných vztazích, včera tak parádně navázaných.

zooCesta ze ZOO vedla do obchodního centra Olympia Plzeň, kde jsme našim hostům pomáhali vybírat dárky domů. Převládala klasika typu karlovarských oplatek a trojhránků, naše slovinské kolegyně měly povoleno koupit domů na památku i plzeňské pivo a světově proslulou Becherovku.

Poslední společné chvíle jsou tady. Všichni spolu ve školním amfiteátru, děti, dospělí, kluci, holky.. Vzájemné psaní emailových adres a telefonních čísel.. Čas odjezdu nadešel, musíme se rozloučit. Od paní rozloučeníředitelky Valerije dostáváme jako poděkování za naši pohostinnost nádhernou knihu slovinských receptů a řadu drobných dárků, také všechny slovinské děti předávají svým českým kamarádům a hostitelům malý dárek. A je to tady. Slzičky se koulí po tvářích.. "Paní učitelko, to jsme se měli fotit dřív, než jsme začali brečet! Dyť budeme teď na fotkách mít úplně rozmazaný oči!.."

Vážení a milí, pokud se vám zdá někdo z nás na posledních společných fotkách tak trochu rozmazaný, tak alespoň víte, proč tomu tak je. Uplynulé tři dny nás všechny vzaly za srdce a asi všichni budeme na letošní slovinskou návštěvu dlouho v dobrém vzpomínat.

 Návštěva z Krška

 

A jak to bude dál?

Projekt vzájemné spolupráce se Základní školou Jurija Dalmatina ve slovniském Kršku plánujeme rozvíjet i nadále. Jeho přínos, zejména v jazykové oblasti, je pro celou naši školu nezpochybnitelný. Z fotografií to nejspíš není zřejmé, ale veškerý společný program, veškeré instrukce účastníkům, všechna komunikace, kulturní program i společné workshopy, vše proběhlo pouze a pouze v anglickém jazyce, pro slovinské i české účastníky! Žádný tlumočník, žádný slovník! A co je na tom nejlepší, zvládli jsme to!

V příštím školním roce proběhne nábor nových účastníků do dalšího tříletého cyklu z řad šestých ročníků, kteří budou v daném roce spolupracovat se slovinskými dětmi pouze na dálku. V následujícím školním roce by se pak již v té době sedmáci zúčastnili výměnného pobytu ve Slovinsku v Kršku a v následujícím školním roce, v osmém ročníku našich účastníků, plánujeme pozvat slovinské účastníky opět k nám do Přeštic. Držme si palce, ať vše vyjde podle našich představ a ať tento jedinečný projekt běží dál!

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Přírodovědné bádání 2023/2024NEW

Akce lezeckého kroužku NEW

Lyžařský kurz 7.B + 7.E NEW

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorůNEW

Návštěva v SVČ SlunečniceNEW

HUDEBNÍ ŠKATULKYNEW

BASKETBAL – úspěšný start do sezóny

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Vítězství ve vybíjené

Tvoříme a vaříme společně

Exkurze za plzeňskými památkami (8. ročník)

EXPEDICE PRAVĚK (4. ročník)

BISTRO na druhém stupni
OPĚT V PROVOZU

Program ZDRAVÁ 5 se všem líbil

Úspěch v krajském kole pěvecké soutěže

Velikonoční pozdrav do Krška

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti