Menu schované do tlačítka

 

La dolce vita

Ano a to doslova. Sladký život anebo italské prázdniny, chcete-li, mělo v době od 7. do 13. 6. 2015 čtyřicet žáků naší školy na poznávacím zájezdu po Itálii.

Po noci strávené v autobuse nás již vítala slunná Itálie a čekala nás prohlídka druhého největšího italského města Milána - centra módy, obchodu a finančnictví, jehož nejimpozantnější historickou památkou je nepochybně Duomo di Milano – milánská katedrála. Je to jedna z nejznámějších a největších ukázek gotické architektury na světě. Skládá se z pěti lodí, které podpírá 52 sloupů a najdeme zde 2000 mramorových soch. Každý milovník hudby nebo divadla si Miláno určitě spojí s operou La Scala. Ta se nachází na dohled od Galerie Viktora Emanuela II., což je obchodní centrum, kde se nacházejí uvnitř pasáží vyhlášené módní domy jako Prada, Armani, Versace, Gucci nebo Louis Vuitton. Naprostým uměleckým unikátem nacházejícím se v Miláně je pak Leonardova freska Poslední večeře, která je k vidění v milánském klášteře Santa Maria delle Grazie. Nicméně vzácné dílo vyžaduje zvláštní klimatické podmínky, návštěvy jsou limitovány a tak jsme se museli spokojit s obrázky na pohlednicích. Jako první nás však uvítal svou siluetou Castello, neboli milánský hrad. Ten byl sídlem milánského vládnoucího rodu Sforza, ale i vojenskou pevností. Dnes v obrovském komplexu cihlových budov sídlí mimo jiné muzeum, jehož nejzajímavějším exponátem je nedokončená socha Pietà Rondanini od Michelangela. K hradu patří park, který je oblíbeným místem Miláňanů, kteří sem chodí na procházky, ale i běhat, venčí tu své čtyřnohé miláčky, nebo si na trávníku uprostřed města udělají piknik. I my jsme využili možnosti odpočinku na chladivém trávníku, když teploměr ukazoval, ostatně jako po celý týden, 33 stupňů a Milán už navíc tepal ruchem příprav na EXPO 2015, což je slavná světová událost, na které se cca 140 států celého světa představí a seznámí návštěvníky se svou kulturou, vědou i technologiemi. Výstavní areál bude mít rozlohu 1,1 miliónu m².

Poté jsme přejeli do satelitního městečka Milána do Monzy, kde je v rozsáhlém parku situován motoristický okruh Autodromo Nazionale di Monza. Zajímavým kontrastem k moderním parkujícím automobilům je zde stojící rokokový zámeček. Průvodkyně nás provedla celým areálem okruhu a tak jsme se postupně vžívali do role diváka (na tribuně), televizního komentátora (v kójích pro média), žurnalistů či závodníků (v tiskovém středisku) a nejvíce dokumentovány byly asi pózy na stupních vítězů. Navíc jsme mohli sledovat i tréninkové a komerční jízdy rychlých vozů na okruhu a věřte, že ten burácivý zvuk motorů bylo jediné, co se mi podařilo zachytit při prvním pokusu o záznam videa.

Unaveni dojmy jsme uvítali ubytování v hotelu Pineta v přímořském městečku Acqui Terme, který postaven na kopci, skýtal nádherný rozhled po okolí.

V úterý po snídani nás očekával Janov, nejvýznamnější italský přístav a s ním spojená prohlídka centra a akvária. Akvárium v Janově ( Acquarium di Genova) je druhé největší evropské akvárium a ročně ho navštíví asi 1,2 milionu lidí. Rozkládá se ve starém janovském přístavu na ploše 3100 m2 a bylo postaveno jako jedna z atrakcí mezinárodní výstavy Expo 92. Tvar budovy, dílo architekta Renza Piana, odkazuje k 500. výročí objevení Nového světa italským mořeplavcem Kryštofem Kolumbem. Připomíná loď připravenou k plavbě za dalším dobrodružstvím. Instalace a rozestavění akvárií v interiéru sledují myšlenku porovnání pohledu na mořský svět v roce 1492 a v současnosti. Výstava se zaměřuje na oblasti Ligurského a Karibského moře a Atlantického oceánu, ale poukazuje i na ekologické katastrofy dnešní doby a varuje před jejich následky. Přes 70 akvárií rozmístěných v budově má celkový objem 6 milionů litrů. U otevřených akvárií stojí odborný pracovník a vybízí vás, abyste si vlastní rukou pohladili rejnoka, kraba, mořskou hvězdici nebo menší rybky. V největších akváriích spatříte žraloky, želvy, delfíny i velrybu. Poblíž nádrží se nachází také audiovizuální technika, na které mohou návštěvníci pozorovat záběry konkrétních druhů živočichů v jejich přirozeném mořském prostředí.

Od akvária je to jen skok do centra. Tam stojí za zhlédnutí zejména náměstí Piazza de Ferrari s přilehlou budovou Opery a Dóžecím palácem. Ulice Via Garibaldi (dříve Strada Nuova) se v roce 2006 dokonce dostala na seznam Světového dědictví UNESCO. Jsou na ní manýristické paláce ze 16. století, ale také umělecká škola Musei di Strada Nuova. Za pozornost jistě stojí i katedrála sv. Lorence (Cattedrale di San Lorenzo), založená již v 5. století, nebo Porto Antico, tedy „Starý přístav“, dnes ovšem přestavěný na nákupní centrum. Pozoruhodnou památkou je zdejší maják La Lanterna, který se pyšní hned několika tituly a prvenstvími. Předně je nejstarším stále fungujícím majákem na světě, dále nejvyšším cihlovým majákem na světě a také jedním z pěti nejvyšších vůbec. Na jeho siluetě spatříte velký znak města. Janov je známý také tím, že se prezentuje jako rodiště slavného mořeplavce Kryštofa Kolumba. Na již zmíněném náměstí Piazza de Ferrari můžete dokonce navštívit Kolumbův rodný dům a na Pizza Acquaverde zase stojí jeho památník. Ačkoliv Kolumbus v Janově téměř jistě prožil dětství, ve skutečnosti není vůbec jisté, kde se vlastně narodil. To však nic nemění na skutečnosti, že Janov zůstává výchozím bodem pro objevování krás Ligurie a jejích pláží. Nečekají tu na vás žádné placaté pláže, jedna jako druhá, žádná uniformní letoviska typu Bibione. Riviéře vládnou atraktivní scenérie strmých svahů, skalnatých zátok a divoké vegetace. Městečka, která tu dnes slouží turistickému ruchu, mají svůj původ ve středověku – mnohá dokonce i ve starověku – a i přes množství návštěvníků si dodnes uchovala starobylý šarm a tak tato riviéra patří k nejmalebnějším oblastem Středomoří. Krajina tu nabízí barvité, členité scenérie, svahy prostupují subtropické vůně a heslo dolce vita je tu doma jako málokde jinde v Itálii. Nejinak tomu bylo i v Arenzánu, kde jsme se zastavili na procházku a vykoupání na pláži, abychom se osvěžili před odjezdem směr Modena na ubytování v SantIlario ď Enza. Z hotelu Fórum to následný den bylo již nedaleko do Maranella, předměstí Modeny, do muzea Ferarri – ráje pro fanouška motorismu. Ke zhlédnutí zde byly vozy od r. 1949 až po současné experimentální prototypy.

Odpoledne následoval přejezd k jezeru Lago di Garda, plavba po něm v loďce s komentovanou prohlídkou pobřeží a procházka v malebném městečku Sirmione s pobřežní palmovou promenádou, vyvrcholující návštěvou hradu Castello Scaligero, z jehož věží se skýtal úžasný pohled na okolí. Největší a nejznámější z italských jezer leží na hranici regionů Lombardia, Veneto a Trentino-AltoAdige. Plocha jezera má velikost téměř 370 km2, déku 52 km a průměrnou šířku 18 km. V nejhlubším místě měří asi 346 m. Bylo vyhloubeno alpským ledovcem. Na severu najdeme v blízkosti jezera až dvoutisícové vrcholy, zatímco na jihu se otevírá Pádská nížina. Hladina jezera se nachází v nadmořské výšce 65 m n. m. a teplota se pohybuje mezi 6 a 27 °C a tak se tu daří citrusům, kaméliím, olivovníkům a dalším subtropickým rostlinám, které znamenitě dokreslují malebnost pobřeží. Cestou tam i zpět jsme zvolili právě pobřežní silnici, které skýtala úchvatné pohledy na jezero a okolí.

Předposlední den jsme věnovali městu proslulému milostným příběhem o Romeovi a Julii. Kromě rodného domu Julie s oním slavným balkónem, jsme viděli románskopu baziliku San Zeno, dvoukostel San Fermo Maggiore – hrad rodu Scaligerů a proslulý římský amfiteátr z 1. st. po Kristu a trhy Piazzadelle Erbe. Odpoledne jsme jeli opět při jezeře na jeho východní pobřeží do města Malcesine, odtud jsme vyjeli otáčivou panoramatickou lanovkou na vrchol Monte Baldo (1700m.n. m.), odkud se za dobré viditelnosti dohlédne až na vrcholky Alp.

Z Bussolenga, kde jsme strávili v hotelu Rizzi dvě noci, nás v pátek ráno po vydatné snídani čekala návštěva Gardalandu - jednoho z prvních zábavních parků v Evropě, který s plochou více než 700 000 m2 patří i k těm největším. Gardaland je pátým nejnavštěvovanějším zábavním parkem na světě s průměrným výdělkem 3,5 mln.€ ročně. Asociace Forbes zařadila Gardaland v roce 2005 na pátou příčku mezi desítku nejlepších zábavních parků na světě. V dubnu 2011 byla v Gardalandu otevřena největší a nejrychlejší horská dráha v parku - Raptor. Jízda začíná v podzemí a během 2 sekund se dostane na rychlost 100 km/h a místy dosáhne rychlosti až 120 km/h. Dráha je dlouhá přes 800 m. Raptor patří mezi 10 nejrychlejších horských drah na světě. Další zajímavostí parku je bezesporu TheSpectacular 4D Adventure, exkluzivní a největší 4D kino v Evropě. Gardaland jako první v Evropě představil v roce 2005 tuto dokonalou verzi 4D kina. I corsari (piráti)je jediná vodní podzemní atrakce tohoto druhu v Evropě. Atrakce se nachází 30 - 40 m pod zemí a je jednou z nejdražších v parku. Stavěla se 5 let a její cena je 100 miliard lir (v r. 1996) cca 50 mln. €. Zajímavostí je, že tato atrakce je plně automatizovaná a řízena počítačově bez jediného zásahu člověka. Kromě návštěvníků se pod zemí nenachází žádný jiný člověk. Samozřejmě, že park skýtá i spoustu jiných atrakcí a na své si přijde každý.

Jen stěží jsme v podvečerních hodinách opouštěli zemi, kde jsme během poměrně krátké doby zažili tolik zajímavého, poučného i zábavného. A protože „účastníci zájezdu“ ( milé, vychované, poslušné a zvídavé děti) při zpáteční cestě skandovali jména všech dospělých v autobusu spolu s „děkujeme“ a zazněla i píseň C'est la vie …(jeďte ještě dál J..), prohlásili jsme tento zájezd za vůbec nejlepší !!!

Mgr. I. Malátová

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Ohlasy účastníků návštěvy z partnerské školy + FOTO
(Projekt Krško)
NEW

UKLIĎME ČESKO (5. ročník)NEW

Účast atletů na druhém přespolním běhu

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti