Menu schované do tlačítka

 

Toulky Švýcarskem

(2. - 6. 6. 2014)

Naše putování začalo celodenní návštěvou největšího zábavního centra Europa-Park v německém Rustu.

Park je rozdělen do dvanácti oblastí, které jsou vždy postaveny ve stylu některé evropské země: Německo, Rakousko, Švýcarsko, Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Řecko, Rusko, Holandsko, Anglie a Skandinávie. A tak se můžete ve Skandinávii zhoupnout na vikingské obří lodi, zatímco britská sekce nabízí tradiční londýnský červený autobus ve formě bláznivého doubledeckeru. Největším zážitkem je dráha Silver Star – jedná se o nejvyšší a nejrychlejší dráhu v Evropě. Kromě nesčetného množství atrakcí jsou zde i různé tematické výstavy, expozice, představení, lední revue, bludiště, sportovní zápolení o ceny, interaktivní foto Point, věž s pohádkami H. CH. Andersena, dobrodružný výlet s M. Twainem, koupání v 100 000 barevných kuliček, programová show v interaktivním pohádkovém domě, expedice ke králi Šalamounovi, jízda lodí přes království Elfů, cesta iluze, interaktivní show bratří Grimmů s 3D efekty, interaktivní laserový kurz a jeden ze 4 posledních salón kolotočů na světě. Projížďku celým areálem můžeme absolvovat v Europa-Park Expressu či v parní mašince nebo se můžeme vznášet parkem pomocí své svalové síly v důmyslném vynálezu z dílny Leonarda da Vinci. Ohromí nás muzeum s multimediální prezentací a s otáčivým hledištěm, horská dráha ve tmě, otáčivá výšková věž s úžasným výhledem na panorama údolí Rýna, Černého lesa a Vosges. Navíc je to ráj pro milovníky rostlin. A věřte, že i jeden celý den na vše zdaleka nestačí.

Po noci strávené v hotelu ve francouzském Mulhouse nás již očekávalo švýcarské Ženevské jezero s kosmopolitním městem Montreux, odkud jsme se přesunuli ozubnicovou železnicí na vrcholek Roches de Naye (2002m.n.v), který skýtal i přes oblačnost krásný výhled na jezerní plochu a vrcholky Alp. Prohlédli jsme si „Sviští ráj“ – domov roztomilých horských zvířátek. Je zde více jak desítka druhů svišťů z celého světa, díky kamerám je možno nahlédnout až do jejich nor.

Po návratu do města jsme došli pobřežní Vaudskou promenádou s krásným parkem až k soše F. Mercuryho. Montreux propagovali mj i Deep Purple ve své písničce „ Smoke on the Water“, která vypráví příběh z r.1971, kdy fanoušek Franka Zappy zde zapálil světlicí první švýcarské kasino. Viděli jsme i vilu Billa Gatese.

Samozřejmě jsme se neopomněli zvěčnit u nejfotografovanějšího hradu Švýcarska - u královského vodního hradu Chillon.

Poté jsme popojeli do kultivovaného Vevey, které okouzlilo Ernesta Hemingwaye, Oskara Kokoschku i krále komiků Charlieho Chaplina, který tu žil i se svojí početnou rodinou posledních 25let svého života a nalezli zde, spolu s manželkou, i místo posledního odpočinku. A Henri Nestlé zde založil svůj podnik.

V podvečerních hodinách jsme se ubytovali v Lausanne, v nejkrásnějším městě ležícím na břehu Ženevského jezera, ne nadarmo zvaném též „Perla Ženevského jezera“.

3. den po snídani nás čekal odjezd na prohlídku muzea a čokoládovny Cailler v Brocu, spojenou s ochutnávkou výrobků, které jsme si pak mohli zakoupit ve firemní značkové prodejně za akční ceny. Jde o historicky první a dodnes funkční továrnu na čokoládu předního producenta zn. Cailler, která byla založena v r. 1819 a je největším výrobcem této lahůdky smetanové chuti.

Další 4D interaktivní prohlídka nás čekala v sýrárně na úpatí středověké vesnice Gruyéres. Zde jsme se dozvěděli, že cca 30 kilový sýr zraje 3-25 měsíců a má údajně až 75 druhů vůní a chutí podle květeny louky, na jakém se pásly krávy. Na ochutnání jsme dostali sýr zralý 6, 8 a 10 měsíců.

K procházce nás lákala svou malebností středověká vesnice na kopci Gruyéres s hradem z 12. století, z jehož cimbuří hradeb se nám naskytla velkolepá podívaná na okolní krajinu.

Za náměstím na vás vybafnou strašidelné sochy švýcarského surrealisty H. R. Gigera - tvůrce legendárního Vetřelce, který zde založil své muzeum a bar ve stylu Vetřelce. V kombinaci s uklidňujícím hlasem stovek kravských zvonců z okolních hor to vše vytváří ojedinělý obraz.

Plni dojmů jsme se vrátili do Lausanne, kde nás po procházce historickým centrem města čekala návštěva právě po rekonstrukci nově otevřeného Olympijského muzea s nejrozsáhlejší sbírkou exponátů OH na světě.

Následný den jsme věnovali prohlídce Ženevy, která je dodnes sídlem mnoha mezinárodních institucí. Ženeva leží u stejnojmenného jezera, jinak nazývaného také Lac Léman. Je to kosmopolitní město, ve kterém panuje vznešená diplomatická atmosféra. Nachází se zde evropské středisko OSN, jehož velká mramorová budova Paláce národů je po zámku ve Versailles nejrozsáhlejší stavbou v Evropě.

K vidění bylo centrální náměstí Place du Bour-de-Four, Palác národů, Radnice z 15.st., rodný dům J.J.Rosseaua, katedrála St. Pierre, arkádová radnice a pověstná Stěna reformistů z r. 1909 a symbolický Jet d´Eau – gejzír na jezeře. Jeho původním účelem bylo snižovat tlak vody v potrubí v době, kdy podniky neodebíraly tolik vody; vodu chrlil do výše 30 metrů, později do 90 metrů. V roce 1947 byl pozměněn a dnes tryská voda do výše 140 m rychlostí 200km/h. Váha vody vystříknuté do vzduchu dosahuje 7 tun. Směr a sílu větru hlídá meteonavigační systém. Pokud by gejzír kropil nábřeží s chodci, vodotrysk se zastaví.

Za pozornost také stojí velké květinové hodiny, které si drží světové prvenství.

V Guinessově knize rekordů se dočtete o nejdelší lavičce světa – našli jsme ji na Promenade de la Treille pod mohutnými stromy a byla 126 m dlouhá.

U parku na Place Neuve se můžete připojit ke hře s metrovými šachovými figurkami na obrovských šachovnicích.

Díky jasnému počasí se nám podařilo zahlédnout zhruba 100 km vzdálenou siluetu nejvyšší hory Evropy – Mont Blancu.

Přes svůj kosmopolitní ráz si Ženeva zachovává vzhled typického švýcarského maloměsta, kterým Vás provezou modré tramvaje, kávu si vypijete v kavárničkách se zahrádkami v užších uličkách a projdete se po parcích v okrajové čtvrti.

Cestou domů si žáci vybrali návštěvu Bernu. Bern je hlavním městem a je nazýván také srdcem Švýcarska, medvědím, květinovým, prázdninovým městem nebo městem umění. Slouží jako sídlo švýcarské vlády, parlamentu a mnoha dalších institucí.

Medvěd je nejen ve znaku města, ale najdete ho i v městském příkopě u starého mostu Nydegg, kde se chová už od 15. století. I název Bern pochází z německého der Bär, když tu zakladatel města skolil jako první zvíře právě medvěda.

K největším stavbám patří Bundeshaus (budova Spolkového parlamentu), podobný spíše paláci a dostavěný roku 1902. Před ním je známá fontána, kde z dlažby vystřikuje tolik pramenů, co má Švýcarsko kantonů (26). Ke zkrášlení města přispěly i kašny, kterých má dnes Bern více než 100.

Staré město je zapsáno na Seznamu kulturního dědictví UNESCO a umožňuje procházky romantickými středověkými podloubími a průchody se spoustou obchůdků, starožitností a kaváren. Tvoří zhruba 6 km dlouhou nákupní promenádu a patří k těm nejdelším na světě.

Nevynechali jsme ani dům, kde Albert Einstein vymyslel teorii relativity. Stejným lákadlem pro turisty je (podobně jako náš Staroměstský orloj) místní starý orloj se zvonkohrou na Hodinové věži, jehož medvědí figurky se dávají každou hodinu do pohybu.

Unaveni dojmy a zážitky jsme nasedli do autobusu a nechali za sebou úžasný stát s jednou nejvyspělejších ekonomik na světě, zemi s 100 horami nad 4000m, s 2000 vleky a lanovkami, s 1500 jezery a 1800 ledovci.

Mgr. Ilona Malátová

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Účast atletů na druhém přespolním běhuNEW

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti