Menu schované do tlačítka

 

Pocta pro základní školu

Přeštické základní škole se dostalo významného privilegia: ve svém názvu nese jméno nejvýznamnějšího přeštického rodáka Josefa Hlávky.

Školství prošlo v minulosti mnoha proměnami a i přeštické školy byly vždy v centru zájmu veřejnosti. Jsem přesvědčen, že snahou drtivé většiny učitelů v jakékoliv době bylo a je co nejvíce děti naučit, kultivovat jejich ducha i tělo, všestranně rozvíjet jejich vlohy a vychovávat z nich slušné lidi. Latinské přísloví říká: verba movent, exempla trahunt. Můžeme slovy motivovat, ale osobní příklad, vzor, osobnost, která svým životem a dílem dává příklad ostatním, ať už je to současník nebo historická postava, mají vždy větší vliv. O tom, že Josef Hlávka patří k největším osobnostem v českých moderních dějinách, není sporu. Jeho život a dílo jsou desetiletími dostatečně prověřené.

Naše školní budovy oslavily 15 a 125 let od svého otevření. Jsem rád, že završením vzpomínání na tato výročí je právě udělení čestného názvu naší škole jako instituci.

Souhlas Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových s pojmenováním školy po tak významném přeštickém rodákovi byl nezbytnou podmínkou uskutečnění našeho záměru, podpora Nadání v této činnosti pak přispěla k zdárnému dokončení tohoto projektu. S podporou Nadání se však škola setkává každoročně při čerpání finančního příspěvku.

Nemalou měrou k realizaci myšlenky přispěla též všestranná podpora představitelů Města Přeštice. Velký dík patří i pedagogickému sboru a přeštickým občanům, kteří nás svým postojem přesvědčili o naprosté správnosti tohoto kroku. Umělcům Václavu Fialovi a Pavlu P. Riesovi se podařilo velmi vkusně a citlivě zakomponovat změnu názvu a připomenutí osobnosti Josefa Hlávky do výzdoby exteriéru i interiéru školy. Portrét Josefa Hlávky pro 1. stupeň ZŠ namalovala bývalá žákyně naší školy a přeštická občanka Hana Süssová.

Velkým oceněním naší práce jsou i slova profesorky Valji Stýblové, autorky tetralogie o Josefu Hlávkovi: „Velice mě těší, že právě vaše škola ponese Hlávkovo jméno. Ze srdce vám tu poctu přeji, stejně jako další úspěchy ve vaší tak krásné, ale náročné práci. Přeji škole, aby vzkvétala a vychovala hodně tak pilných žáků, jakým byl Josef Hlávka.

Kdybych uměl cestovat v čase a byl učitelem žáka Josefa Hlávky, asi bych mu řekl: „Milý Josífku, dej mé pozdravení pánům rodičům a vyřiď jim, že jsi velmi talentovaný a pilný žák. Budeš-li takto pokračovat, budeš jednou úspěšným a váženým člověkem.“

Až se jednou setkám s Josefem Hlávkou v českém nebi, řeknu mu: „Vážený pane architekte Hlávko, děkuji Vám, že jsem mohl být při tom, když přeštická škola získala do svého názvu Vaše jméno. Jsem na to hrdý. “

Mgr. Josef Šperl, ředitel Základní školy Josefa Hlávky Přeštice

 FOTOGALERIE                             VIDEOUKÁZKA

 

 

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Ohlasy účastníků návštěvy z partnerské školy + FOTO
(Projekt Krško)
NEW

Okresní kolo v minikopanéNEW

UKLIĎME ČESKO (5. ročník)NEW

Účast atletů na druhém přespolním běhu

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti