Menu schované do tlačítka

 

Škola v Přešticích se jmenuje po nejslavnějším rodákovi

V mimořádně slavnostní atmosféře se neslo zahájení nového školního roku 2012/13. Naší škole byl udělen čestný název Základní škola Josefa Hlávky Přeštice. Kromě pedagogického sboru se aktu zúčastnila řada hostů.

Loni slavil moderní školní areál v Přešticích Na Jordáně 15 let od svého otevření. Zrekonstruované budově staré školy v Rebcově ulici, využívané žáky I. stupně, je letos 125 let. Přijetí čestného názvu je proto završením všech doprovodných vzpomínkových akcí. Je rovněž vyústěním dobré spolupráce s Nadací Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, která po roce 1989 obnovila trvalý legát, určený v duchu Hlávkovy závěti na rozvoj školství a kultury v Přešticích, a poskytla souhlas s užíváním nového názvu školy.

Přeštický rodák, architekt, stavitel a mecenáš Josef Hlávka (1831 - 1908) patří k největším zjevům evropského formátu, za což byl opakovaně oceněn UNESCO (v r. 2008 jako osobnost, v r. 2011 za areál v Černovcích na Ukrajině, který byl zařazen do světového kulturního dědictví). Jeho životní zkoušky a především obrovské dílo činí z jeho odkazu příklad stále hodný následování.

V tomto duchu se nesly všechny přednesené projevy, ať již ředitele ZŠ Mgr. Josefa Šperla, předsedy správní rady a prezidia Nadace Nadání J., M. a Z. Hlávkových prof. JUDr. Václava Pavlíčka, CSc., starosty města Přeštic Mgr. Antonína Kmocha či zdravice Dr. Jaroslavy Havlíčkové, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Plzeňského kraje a ing. Pavla Honzíka, ředitele Plzeňského inspektorátu ČŠI, kterými přáli žákům i učitelům klidnou a tvůrčí atmosféru k jejich práci. Blahopřejný dopis zaslala do Přeštic i autorka románové tetralogie "Lužanská mše" Valja Stýblová.

Přítomným byli také představeni ti, kteří se postarali o trojrozměrné znázornění přítomnosti Josefa Hlávky v exteriéru i interiéru ZŠ: autor loga a pamětní desky sochař Václav Fiala, režisér-dokumentarista a Hlávkův životopisec Pavel P. Ries, který provedl výzdobu vstupní haly školy, a studentka 4. ročníku Střední umělecko-průmyslové školy Zámeček v Plzni Hana Süssová, jejíž portrét J. Hlávky bude zdobit vstupní prostor ZŠ v Rebcově ulici.

Symbolickou tečkou za slavností se stalo vystoupení dechového kvintetu Základní umělecké školy Přeštice, které začínalo "Ódou na radost" L. v. Beethovena.

Věra Kokošková

             

 FOTOGALERIE                             VIDEOUKÁZKA

 

 

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Poděkování od účastníků návštěvy z KrškaNEW

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY NEW

Účast v matematické soutěži PANGEANEW

První přespolní běh pro naše atlety

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

Přírodovědné bádání 2023/2024

Akce lezeckého kroužku

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorů

Návštěva v SVČ Slunečnice

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti