Menu schované do tlačítka

 

NA APRÍLA – NOC S ANDERSENEM

Již po jedenácté se konala v naší republice akce na podporu čtenářství Noc s Andersenem. Po celé republice a i v okolních státech se spalo a četlo na 1 065 místech. K této akci jsme se připojili s žáky 1.stupně v letošním roce i my v počtu 65 dětí, třídy 4.B, 4.C, 5.A, 5.D a 7 vyučujících (p.uč. N.Květoňová, K.Říhová, O.Vizingrová, M. Fornouzová, D.Velíšková, D.Mrskošová a A.Motejzíková).

Pro tento rok byli vyhlášeni autoři knížek Václav Čtvrtek a Miloš Kratochvíl z důvodu stoletého výročí narození právě V.Čtvrtka. Téma naší čtenářské noci bylo sestavit KYTICI POHÁDEK, což se dětem opravdu podařilo. Pro děti byly připravené čtenářské soutěže v pohádkových tématech. V 17 hodin se proměnila naše škola v Rebcově ulici v pohádkový hrad, kde provázely pohádkové postavy a ožily v něm duchové spisovatelů pohádek. Navštívili nás vzácní hosté: redaktorka Českého rozhlasu Plzeň Michaela Vondráčková, s kterou jsme besedovali o její zajímavé práci a předčítala nám pohádky, pan starosta Mgr. Antonín Kmoch, pan místostarosta Mgr. Jan Königsmark a knihovnice s dětmi, které spaly v knihovně. Nesměl chybět ani táborák, u kterého jsme si zazpívali.

Když děti splnily všechny pohádkové úkoly, zavrtaly se do svých pelíšků, v kterých pokračovaly ve čtení knížek. Ráno po společné rozcvičce a snídani proběhlo vyhodnocení celé pohádkové noci a málokomu se chtělo domů. Děkujeme TJ SOKOL Přeštice za pomoc a možnost uskutečnění táboráku v prostorách Sokolovny.

Postřehy a jak se tato akce líbila dětem si můžete přečíst zde.

Heslo akce: My čteme! Čtete i vy?

kolektiv pohádkových vyučujících 1.stupně ZŠ

FOTOGALERIE       VIDEO1   VIDEO2    VIDEO3    VIDEO4     VIDEO5

POSTŘEHY DĚTÍ
V pátek 1.dubna v 17:00 hodin v Rebcově ulici se škola proměnila v pohádkový hrad, kde ožívali spisovatelé a jejich díla. Když jsme přišli do školy, vybalili jsme si věci a připravili jsme si své pelíšky na spánek. Náš první host byla redaktorka a moderátorka Českého rozhlasu Plzeň paní Michaela Vondráčková . Chvíli poté nás navštívili i další dva hosté, a to náš starosta Přeštic – Antonín Kmoch a také místostarosta Přeštic Jan Königsmark. Společně s našimi hosty jsme se ptali paní Vondráčkové o její práci a jak ji tahle práce baví. Pak nám paní Michaela Vondráčková četla pohádku o Rumcajsovi. Proč o Rumcajsovi? Protože tahle noc je vyhrazena především pro spisovatele Václava Čtvrtka a Miloše Kratochvíla. Ráno hned po probuzení následovala rozcvička a hned pochutnání na sladké sobotní snídani tak jsme prožili krásnou Andersenovu noc.
Eva Baumrukrová, Eliška Čížková, 5.A
Chyběl nám pan ředitel, který nám alespoň poslal básničku, kterou sám složil.
Milan Abrahám, 5.AA
Navrhli jsme, že si můžeme udělat malé improvizované rádiové studio. Řeknu Vám, co mi přišlo nejvtipnější, když redaktorka požádala p. starostu, aby si vypnul mobil a on vyndal z kapsy dva a ptal se jaký. Na otázku paní redaktorky „Kdo řádil v lese Řáholci?“, odpověděl starosta, že Humpál /Jičínský starosta/, pak zkusil Cipíska nakonec se nechal přesvědčit, že to byl Rumcajs. Před večerkou jsme si ještě předčítali pohádky o Křemílkovi a Vochomůrkovi. A pak spát! To bylo o půlnoci. My holky jsme si ještě povídali, ale od kluků se ozývalo neustálé chrápání.
Ivana Motlíková a Kristýna Kalátová, 4.B
Když jsme se najedli, tak jsme se vrátili do našeho 120 let starého hradu v Rebcově ulici. Tam jsme plnili úkoly, kde jsme měli uhádnout nějakého pohádkáře např.: Václav Čtvrtek, Miloš Macourek nebo Karel Čapek. Po soutěžích 10 vybraných dětí chatovalo s jinými školami. Moc jsme se toho nedozvěděli. Pouze to, že jinde měli jenom stezku odvahy a přišel k nim do školy kouzelník. Potom jsme se zahrabali do svých pelíšků. Na ukončení noci nám paní učitelka předčítala z knížky. V naší třídě jsme si v noci četli knížku O Rumcajsovi. Poté jsme usnuli. Když jsme se probudili a nasnídali jsme se, museli jsme odejít domů.
Vašek Bažant, Martin Dobranský, 5.A
Když jsme přišli po táboráku do školy, každý dostal malou knížečku, do které si zapisoval splněné úkoly. V každé třídě byla pohádková postava, což byly převlečené paní učitelky. Museli jsme splnit nějaký čtenářský a pohádkový úkol a podle indicií zjistit, jaký „duch“ spisovatele ve třídě ožil. Nakonec jsme hráli hru RISKUJ na interaktivní tabuli. Teprve potom jsme si šli vyčistit zuby a převléct do pyžama. Když už jsme byli všichni v pelíšku, tak nám paní učitelka a pár dětí četli pohádku. Ráno jsme si povídali o tom, co se nám líbilo na pohádkové noci a vyhodnotili splněné úkoly. Zakrátko se všichni rozeběhli domů a těšili se, jak všechno budou vyprávět rodičům.
Klára Kabátová, 4.B
Z Noci s Andersenem si jistě každé dítko odneslo pěkné dojmy. Byly pěkné a zajímavé soutěže, v některých si asi každý nevěděl rady. Určitě se také musel líbit táborák. Vše shrnu do jedné věty: “ Noc s Andersenem by měla být každý rok, protože je to skvělý nápad, jak strávit zbytek dne.“
David Viktora, 5.D
Byl to vlastně nejlepší den ve škole. Měla jsem tam svoje kamarádky a kamarády a určitě podporuji návrh dělat Noc s Andersenem každý rok. Moc jsme se bavili a úkoly, které jsme plnily byly moc zajímavé. Úplně nejlepší byly naše paní učitelky. Zjistila jsem, že to nejsou jenom učitelky, ale zábavné učitelky. Jejich převleky mi zaujaly a fascinovaly, byly zábavné a srandovní.
Aneta Šteflíková, 5.D

Andersenova noc

Měli jsme Andersenovu noc,
líbilo se to všem hodně moc.
Ve škole jsme ve spacáku spali,
soutěže s pohádkami zase hráli,
večer v pelíšku si četli,
ráno snídani si snědli.
Užili jsme si plno hrátek,
připomněli si spisovatelův svátek,
začali jsme v pět hodin v pátek.
Přišel k nám vzácný host,
účastnilo se nás žáků dost.
Bylo u nás 65 spacích míst,
těšili jsme se až si budeme číst.
Noc s Andersenem byla hodně veselá,
v České Republice hodně uspěla.
Koná se už jedenáct let,
slaví ji celý svět.
Napsali a vymysleli: Kristýna Burianová a Eva Baumrukrová, 5.A

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Poděkování od účastníků návštěvy z KrškaNEW

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY NEW

Účast v matematické soutěži PANGEANEW

První přespolní běh pro naše atlety

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

Přírodovědné bádání 2023/2024

Akce lezeckého kroužku

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorů

Návštěva v SVČ Slunečnice

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti