Menu schované do tlačítka

 

PROJEKT HOLOCAUST

Vzhledem k tomu, že se nám v loňském školním roce osvědčilo uspořádat pro deváté ročníky projektový den pod názvem „Holocaust“, rozhodli jsme se tuto akci zapojit do výuky i letos.

První část proběhla v prostorách auly školy v pátek 29. dubna. Nejprve na žáky čekala prezentace jejich vlastních projektů na dané téma. Musíme objektivně říci, že letošní autoři byli mnohem vynalézavější než ti loňští a dali si se svými díly také více práce. Postupně bylo předloženo šest projektů, které se ucházely o přízeň poroty, tedy všech přítomných žáků. Po následném hlasování bylo jasno – vítězným projektem se stal hraný film z dílny žáků 9. D o gestapem pronásledovaném židovském chlapci. Na druhém místě skončil krásný projekt o Anně Frankové, jehož autorem byli žáci 9. C. Na třetím stupínku se umístil recesistický projekt Jakuba Jozefčáka a Lukáše Faita z 9. B o neexistujícím koncentračním táboře a tamních podmínkách.

Po kratší pauze jsme navázali další částí programu, což byla prezentace projektu paní učitelky na téma „Terezín – židovské ghetto“. Ten byl zároveň přípravou na mezitřídní soutěžní část celé akce. Žáci každé třídy vybrali ze svého středu soutěžní týmy, které měly za pomoci sběračů nápověd správně a co nejrychleji odpovědět na zadané otázky. Poté došlo k výměně týmů a pokračovalo se v kvízu na stejné téma. Závěrečnou disciplínou prošly opět obměněné týmy, jejichž úkolem bylo sestavit k sobě pojmy a jejich vysvětlení znovu za pomoci sběračů nápověd. Zde zcela jednoznačně rozhodovala rychlost nalezených vysvětlivek. Nakonec došlo i na vyhlašování výsledků této soutěžní části. O pouhé dva body zvítězila třída 9. B, před druhou 9. A, která měla stejný počet bodů jako nakonec třetí 9. C. O pořadí na druhém a třetím místě rozhodla právě rychlost při poslední soutěži. O pár bodů zpět skončila 9. D.

Druhou částí celého projektu byla přímá návštěva Malé pevnosti v Terezíně a poté i Lidic dne 3. května. V Terezíně se nás ujali dva průvodci, kteří nás provedli zpřístupněnou částí areálu včetně podzemní chodby vedoucí k popravišti. Slyšeli jsme rozhodně zasvěcený a zajímavý výklad o tomto smutně proslulém památníku. Někteří odvážlivci se dokonce nechali dobrovolně zavřít do temné samotky, a alespoň na chvilku si tak mohli prožít situaci tamějších vězňů. Nikdo z nich nevycházel z cely s úsměvem na rtech. Díky výkladu i přípravě v podobě projektového dne si všichni uvědomili, co se zde muselo odehrávat za druhé světové války.

Z Terezína jsme se následně vydali do Lidic. I zde jsme se rozdělili na dvě skupiny, které absolvovaly prohlídku muzea s výstavou různých fotografií a předmětů ze starých Lidic a také s dobovými dokumentárními filmy. V závěru expozice jsme mohli slyšet vzpomínky pamětníků – přeživších lidických dětí. Součástí byl rovněž výukový program „Příběh Lidic“, který spočíval v práci s dobovými fotografiemi. Na závěr nás čekala společná procházka po areálu zaniklých Lidic, okomentovaná zasvěceným výkladem průvodkyně.

Stejně jako v loňském roce i letos jsme se přesvědčili o tom, že projekt „Holocaust“ má smysl a je správné seznámit žáky i s temnými stránkami naší nedávné historie.

Markéta Kaslová

Projekt Holocaust

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Poděkování od účastníků návštěvy z KrškaNEW

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY NEW

Účast v matematické soutěži PANGEANEW

První přespolní běh pro naše atlety

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

Přírodovědné bádání 2023/2024

Akce lezeckého kroužku

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorů

Návštěva v SVČ Slunečnice

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti