Menu schované do tlačítka

 

ADVENTNÍ PRAHA

EXKURZE ŽÁKŮ 6. A 7. ROČNÍKU 11. 12. 2015

Staré zámecké schody jsou veřejná komunikace, určená pouze pro pěší chodce, která spojuje městskou čtvrť Malá Strana s východní částí Pražského hradu v městské části Praha 1 s tím, že hranice mezi Hradčanami a Malou Stranou fakticky probíhá na jejich horním konci na hraně vyhlídkové terasy u východní brány Pražského hradu. Schody jsou zde již od 17. století, Vlastní schodiště je asi 230 metrů dlouhé] a čítá 121 schodů. Známá píseň Karla Hašlera Po Starých zámeckých schodech téměř zlidověla a zpívá se dodnes.

Pražský hrad je nejvýznamnější český hrad (původně raně středověké hradiště) stojící na skalnatém ostrohu nad řekou Vltavou v centru Prahy, na vrchu Opyš. Od 9. století býval sídlem českých knížat, později králů a od roku 1918 je sídlem prezidenta republiky. Je považován nejen za symbol města, ale i české státnosti a podle Guinessovy knihy rekordů za největší starobylý hrad na světě.

Součástí hradu je Katedrála svatého Víta, tradiční místo korunovací českých králů i jejich posledního odpočinku. Kromě mnohých českých panovníků (včetně čtyř císařů), pražských biskupů a arcibiskupů, duchovních, šlechticů i jiných lidí spjatých s pražským dvorem jsou v katedrále pochováni i někteří světci – velká část českých zemských patronů (sv. Václav, Vít, Vojtěch, Zikmund nebo Jan Nepomucký). Jsou zde také uloženy české korunovační klenoty.

X1 I. nádvoří Pražského hradu
X2. II. nádvoří Pražského hradu
X3. III. nádvoří Pražského hradu
X4. Obrazárna Pražského hradu
X5. Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha
X6. Starý Královský palác
X7. Bazilika sv. Jiří
X8. Jiřský klášter
X9. Rožmberský palác – Ústav šlechtičen
X23. Lobkowiczký (Lobkovický) palác
X10.Prašná věž – Mihulka
X11.Daliborka
X12.Zlatá ulička
X13. Nejvyšší purkrabství
X14. Zahrady Pražského hradu
X14. Královská zahrada – historie
X14. Zahrada Na Baště
X14. Rajská zahrada
X14. Zahrada Na Valech
X14.Hartigovská zahrada
X15.Jízdárna
X16.Míčovna
X17.Královský letohrádek
X18.Prezidentský domek
X19. Hradní stráž
X20.Jelení příkop
X21.Produkčnízahrady
X22. Svatovítský poklad

Pražský hrad

Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší dochovaný most v České republice. Karlův most nahradil předchozí Juditin most, stržený roku 1342 při jarním tání ledů. Stavba nového mostu začala v roce 1357 pod záštitou krále Karla IV. a byla dokončena v roce 1402. Praha se stala i díky kamennému mostu významnou zastávkou na evropských obchodních stezkách. Od konce 17. století bylo postupně na most umístěno 30 převážně barokních soch a sousoší. Po mostě vede historická královská cesta.

Staroměstské náměstí obklopují pozoruhodné historické stavby, například Staroměstská radnice s orlojem, Týnský chrám, husitský kostel svatého Mikuláše na Starém Městě, palác Kinských, dům „U Kamenného zvonu“ a další. Uprostřed Staroměstského náměstí stojí pomník mistra Jana Husa. Ve sklepeních domů, jež náměstí lemují, můžeme najít románské a gotické základy. Na nich stojí renesanční, barokní a rokokové domy.

Na jihozápadní straně Staroměstského náměstí se nachází Staroměstská radnice s Orlojem. Ten vytvořil na počátku 15. století hodinář Mikuláš z Kadaně podle návrhu Jana Šindela; pověst přisuzující jeho autorství mistru Hanušovi je historickým omylem.

O Vánocích a Velikonocích jsou zde umístěny stánky, které mají připomínat středověké trhy. Vánoční trhy na Staroměstském náměstí jsou největší vánoční trhy u nás a jsou navštěvovány statisíci návštěvníky z České republiky i ze zahraničí. Už v 11. století se zde nacházelo tržiště s pravidelně se konajícími trhy; jeho význam postupně narostl do rozměrů toho nejvýznamnějšího v zemi. Konaly se zde i významné události – došlo tu ke vzpouře lidí po popravě Jana Želivského i k další popravě dvaceti sedmi českých „pánů“ v roce 1621.

Pražský poledník na Staroměstském náměstí (14°25'17" v.d.) byl vyznačován stínem, který v pravé poledne vrhal Mariánský sloup

polednik
polednik 27 křížů k uctění památky českých „pánů“ zde sťatých po bitvě na Bílé hoře.

… TO VŠE JSME VIDĚLI (SPOLU S MUZEEM HRAČEK, MUZEEM PRAŽSKÝCH POVĚSTÍ A STRAŠIDEL A MUZEEM ALCHYMISTŮ) PŘI PROCHÁZCE ADVENTNÍ PRAHOU DNE 11.12.2015.

Mgr. I. Malátová, Mgr.I. Klasnová

Adventní Praha

 

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Ohlasy účastníků návštěvy z partnerské školy + FOTO
(Projekt Krško)
NEW

UKLIĎME ČESKO (5. ročník)NEW

Účast atletů na druhém přespolním běhu

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti