Menu schované do tlačítka

 

Docent Weyda opět poodkryl roušku tajemného světa vědy ...

Ve středu 22. října se posadili žáci sedmého ročníku do lavic auly naší základní školy s očekáváním zajímavého povídání o světě pod mikroskopem. Již podruhé jsme u nás přivítali Doc. RNDr. Františka Weydu, CSc. z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Přednáška s tématem „Věda letem světem“ začala výčtem metod, kterými můžeme pozorovat svět kolem nás. Linie oko – dalekohled – lupa – mikroskop byla zřejmá. Několika snímky pan docent žákům přiblížilo, jak vypadají moderní optické mikroskopy a mikroskop elektronový. Zajímavé bylo srovnání vědecké, populárně vědecké a výtvarné fotografie.

Žáci 7. ročníku již v rámci učiva přírodopisu probírali skupinu parazitických živočichů. A právě na parazity se orientovala i další část přednášky. Jak se přichytí klíště? Proč samice klíštěte nepraskne, když se nasaje krví hostitele? Jak vypadá kleštík včelí decimující spolu s včelomorkou obecnou stavy včelstev? Jak využívat dravé roztoče v boji se škůdci rostlin? Na tyto a další otázky dostali žáci odpovědi prostřednictvím snímků z elektronového mikroskopu spojených se zajímavým povídáním o životě těchto organismů.

V druhé části přednášky zhlédli žáci film „Tajemná tůň“, jehož scénáristou i režisérem byl pan Doc. RNDr. František Weyda, CSc. Co se děje na hladině a pod hladinou lesní tůně? Jak vypadají rozsivky a čím se živí? Čím dýchá potápník? Žákům se pootevřel svět propletených potravních řetězců a složitých vazeb a vztahů mezi říší rostlin a živočichů podbarvený zpěvem lesních ptáků a hlasy obyvatel tůňky. Vše plynulo volně bez dalšího komentáře a přece to bylo tak srozumitelné. Vždyť stačí umět se jen dívat a naslouchat.

Pan docent připomenul též žákům blížící se Týden vědy a techniky, který proběhne 1. - 15.11 2014. Široká veřejnost má možnost navštívit nejrůznější odborná pracoviště i laboratoře Akademie věd ČR.

Další část přednášky se týkala možností vědce poznávat při výjezdech do zahraničí cizí země a jejich obyvatelstvo.

Spolu s panem docentem jsme procestovali multikulturní New York, navštívili Wall Street, Central Park nebo Times Square.

Poté jsme se prostřednictvím zajímavých fotografií přesunuli do NP Great Smoky Mountains a setkali se s divoce žijícím krocanem, medvědem baribalem nebo s jelencem běloocasým. Do Bostonu nás vzal pan docent na pozorování velryb a na Floridě prý na nás čeká nezapomenutelné setkání s vzácným krokodýlem americkým ...

Tak řekněte sami: „Není to prima stát se vědcem ...?“

Lenka Křížová učitelka ZŠ Josefa Hlávky Přeštice

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Poděkování od účastníků návštěvy z KrškaNEW

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY NEW

Účast v matematické soutěži PANGEANEW

První přespolní běh pro naše atlety

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

Přírodovědné bádání 2023/2024

Akce lezeckého kroužku

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorů

Návštěva v SVČ Slunečnice

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti