Menu schované do tlačítka

 

PROJEKT HOLOKAUST

V letošním roce jsme poprvé vyzkoušeli zařadit do výuky dějepisu v devátém ročníku novinku – projekt Holokaust, který se skládal ze dvou částí.

Nejprve žáci společně absolvovali projektový den. V této části nejprve zhlédli dokument o vyhlazovacích koncentračních táborech a zvěrstvech v nich páchaných. Poté byly představeny projekty na téma holokaust, zpracované zástupci jednotlivých devátých tříd. Všichni přítomní se následně zapojili do hlasování o nejlepší projekt. V letošním prvním ročníku zvítězil zástupce 9. D David Viktora s projektem „Josef Mengele“.

Dále se pokračovalo prezentací paní učitelky na téma „Terezín – židovské ghetto“. Z této prezentace vyplynul i další úkol. Jednalo se o mezitřídní týmovou soutěž, ve které měli žáci odpovídat na otázky týkající se předcházející prezentace. K dispozici byly i nápovědy. V této části dopadla nejlépe třída 9. C, která jako jediná odpověděla na všechny otázky správně.

Na závěr proběhla ještě jedna mezitřídní soutěž, ve které došlo ke změně soutěžních týmů i úkolů. V této části byly úspěšné hned tři třídy. Protože mezi nimi byla opět 9. C, stala se celkovým vítězem soutěžní části právě tato třída. Nejlepší projekty i soutěžní týmy byly odměněny.

Celý projekt pokračoval druhou částí, která spočívala v exkurzi do Malé pevnosti Terezín a následně do Lidic.

V Terezíně jsme s průvodcem prošli okruh po Malé pevnosti, kde jsme mohli vidět různé místnosti a vězeňské cely, vyslechli jsme zajímavý výklad a absolvovali jsme také cestu od skladišť na popraviště, která vedla podzemními chodbami, což byl pro mnohé docela zajímavý zážitek. Příjemný rozhodně nebyl ani pocit být zavřený v maličké cele, ať s malým okénkem nebo zcela bez oken.

V Památníku Lidice pro nás byl připraven výukový program založený na dobových fotografiích. Z dobových fotografií, útržků pamětí a zpovědí žijících pamětníků byla složena i expozice v lidickém muzeu, kterou jsme rovněž navštívili. Exkurze byla zakončena procházkou po areálu bývalých Lidic se zastávkami na památečných místech v doprovodu průvodkyně. Stihli jsme také pořídit několik fotografií.

Celý projekt měl vzdělávací a hlavně výchovný cíl. Snažili jsme se děti seznámit s tím, jaká zvěrstva se dají napáchat v duchu ideologie. Chtěli bychom tímto dosáhnout toho, aby si i děti uvědomily, že nesmíme nikdy zapomínat na zbytečné oběti nesmyslného násilí a že bychom se měli všichni snažit vyvarovat se něčeho obdobného v příštích generacích.

 

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Poděkování od účastníků návštěvy z KrškaNEW

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY NEW

Účast v matematické soutěži PANGEANEW

První přespolní běh pro naše atlety

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

Přírodovědné bádání 2023/2024

Akce lezeckého kroužku

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorů

Návštěva v SVČ Slunečnice

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti