Menu schované do tlačítka

 

Papua - Nová Guinea

Papua – Nová Guinea se řadí spolu s Austrálií, Indonésií a Novým Zélandem mezi největší státy Oceánie. O krásách i zvláštnostech této exotické země přišel 3. dubna přednášet pan Pergler žákům Základní školy Josefa Hlávky Přeštice. Děti měly možnost dozvědět se spoustu informací nejen o přírodě a životě domorodců na Papue, ale i o náročné cestě expedice na vrchol nejvyšší hory ostrova Nová Guinea Mount Carstensz, jíž se pan Pergler s manželkou zúčastnili v září roku 2013.

Každý snímek z prezentace i filmu dokazoval, o jak unikátní zemi se jedná. Hned z první fotografie tamějších obyvatel žáci poznali, že název země Papua, což přeloženo do češtiny znamená kudrnatí lidé, je naprosto výstižný. Pan Pergler dětem vylíčil celý průběh cesty skupiny, jejich putování skrz deštný prales, kdy museli přecházet řeky přes klády a primitivní mosty a kdy při každém kroku zdolávali obrovské množství bahna, ve kterém domorodí nosiči zavazadel kráčeli zcela bosi a do nějž byli všichni večer nuceni rozložit své stany, aby mohli v pralese přenocovat. Popsal husí kůži nahánějící situace, kdy procházeli vesnicemi a Papuánci si je prohlíželi s luky a šípy v rukou a nebylo jisté, zda je nechají pokračovat dál v cestě. Obdiv u žáků si cestovatelé získali i fyzicky velice náročným výstupem na vrchol 4 884 metrů vysoké hory Mount Carstensz.

Snad nejvíce z vypravování pana Perglera žáky zaujaly postřehy vztahující se k životu domorodců. Děti se např. dozvěděly, že prapředci Papuánců byli lidojedi, někteří domorodci už nosí běžné oblečení, zatímco jiní chodí stále ještě nazí (muži pouze s tradičními kotekami na penisech), muži a ženy žijí ve vesničkách v oddělených chatrčích, nosiči zavazadel turistů jsou většinou ženy, muži obchod pouze dojednávají, pokud Papuánci zemře někdo blízký, uřízne si některý člen rodiny jeden článek svého prstu.

Na závěr bychom chtěli jménem žáků i učitelů panu Perglerovi za jeho poutavou přednášku poděkovat. A připojujeme několik reakcí žáků:

„Moc se mi přednáška líbila a děkuji panu Perglerovi za krásnou prezentaci a obrázky.“
„Bylo to krásné, závidím těm, co tam byli.“
„Musím přiznat, že se mi to líbilo a chtěla bych tam jet také.“
„Chtěla bych moc poděkovat panu Perglerovi za to, že jsem se mohla dozvědět něco víc o kultuře jiných národů.“

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Účast atletů na druhém přespolním běhuNEW

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti