Menu schované do tlačítka

 

Turistikou za krásou a poznáním

Již tři roky pracuje při ZŠ Přeštice turistický kroužek. Navštěvují jej žáci 7.- 9.ročníku.

Náplň výprav je pestrá, vždy něčím novým překvapí - např. muzeem motorek a lyžováni v Železné Rudě. Jindy jdeme po stopách dávných sklářů, kteří žili v drsných podmínkách šumavských hvozdů. Za vzpomínku stojí i velmi zdařilá akce do Pocínovic k romantickému jezírku a nedávno nově opravené křížové cestě na Dobrou vodu ke kapli se zázračnou studánkou. Průvodcem nám byl bývalý žák naší p. učitelky Zdeněk Homolka s rodinou. Pochlubil se a povyprávěl o svém koníčku - nablýskaných motorkách, veteránech. Provedl nás svým královstvím. Jeho paní, později vzorná hostitelka, roznášela mezi děti, sedící v právě rozkvetlých pampeliškách, své vynikající sladké řezy. Že jsme letošní poslední výpravu nasměrovali k nově upravenému prameni naší řeky Úhlavy, není pochyb. Hodně nám o ní napověděla výstava v muzeu našeho města. Bylo opět po deštivých dnech azuro a mraky lidí a cyklistů braly Šumavu doslova útokem.

My, mladí turisté, se můžeme prezentovat ještě z úplně prvního našeho putování ve šk. roce 2009/10 fotografií u starého prameniště, které najdete pod Pancířem. Sobotní výpravy jsou od začátku směrovány za poznáváním naší krásné „Šumavěnky“. Letošní zima byla v údolí skoupá na sníh, tak jsme za ním vyrazili do Hojsovy Stráže. Užili jsme si zimních radovánek a hlavně - bylo veselo. Také jsme již zavítali do Sv. Jana pod Skalou. Šlapali jsme z Berouna až do Srbska, kde jsme kromě nádherné krajiny pozorovali umění horolezců, na Berounce zase milovníky vodní turistiky.

Krásným zážitkem z Hofmanek lanovkou na Pancíř uzavíráme naši procházku s tím, že jsme nezapomněli navštívit Taneček, kde se propadl čert s Káčou do pekla, kapličku sv. Anny v Příchovicích a dorazili i ke sv. Vojtěchu na Ticholovci.

Ti z nás, co chodíme od 7.tř. a letos končíme v 9.tř., máme v deníčku nejen razítka a magnetky z navštívených míst, ale spoustu nezapomenutelných zážitků a v nohách kolem 400 km. Na konci každé výpravy nás za odměnu čeká zasloužené občerstvení se sladkou tečkou, bud´ krásně nazdobené poháry nebo voňavé palačinky. Samozřejmě nechybí pochvala naší p. učitelky Mgr. Ivany Sýkorové, vedoucí výprav, která nás cestou seznamuje nejen s historií navštívených míst, ale hlásí nám, ustavičným zvědavcům, kolik už máme na kontě km a kdy už tam, třeba u studánky ve Vrčeni, budeme a posilněni zázračnou vodou vyrazíme k p. Navrátilovi na mašinky.

Chodíme jednou až dvakrát do měsíce 10-15 km. P.uč. naplánuje termín se sluníčkem a panoramaty. Občas za ní doneseme hůlky, které při vyprávění někde zapomene a je legrace, když si na ně vzpomene a začne se po nich shánět. Také nám je poučí. Jen 1 krát jsme museli výpravu zrušit. Byla to poslední loňská červnová. Lilo a lilo od rána a nás čekala Klenová s již objednanou prohlídkou a 3 svatby. Škoda, tak snad někdy příště......

Denisa, Kristýna a Julie z 9.A

FOTOGALERIE

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Poděkování od účastníků návštěvy z KrškaNEW

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY NEW

Účast v matematické soutěži PANGEANEW

První přespolní běh pro naše atlety

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

Přírodovědné bádání 2023/2024

Akce lezeckého kroužku

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorů

Návštěva v SVČ Slunečnice

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti