Menu schované do tlačítka

 

Vycházka do lesa na Střížově

Adventní čas nám zpříjemnili členové mysliveckého sdružení Přeštice, kteří uspořádali 21. prosince 2011 přírodovědnou vycházku do obecního lesa na Střížově pro žáky VI. B a VI.E ZŠ Přeštice.

Ráno děti nastoupily do autobusu a ten je vyvezl na okraj lesa, odkud už putovaly po svých. Přivítání panem Pavlem Jeslínkem bylo velmi srdečné. Atmosféru, která panuje na setkání myslivců na honu, zažily děti na vlastní kůži za zvuku borlice pana Josefa Jeslínka. Poté se děti rozdělily na dvě skupiny. První skupinu vedl pan Ing. Bc. Josef Karhan a pan Josef Jeslínek, druhou pan Jaroslav Strér a pan Pavel Jeslínek.

Děti se naučily orientaci v terénu, pravidlům chování v přírodě, určovaly druhy stromů, odhadovaly jejich stáří, dozvěděly se, co je oboroh, prohlídly si i posed. Také lovečtí psi Ron, Jola, Dany a Cita, kteří si hned získali přízeň dětí, předvedli, co umí. Součástí vycházky bylo i doplnění krmelce kukuřicí, ovsem, sušeným maliníkem, kaštany a jinými „pamlsky“ pro zvěř. Děti zkontrolovaly, zda má zvěř i liz (kamennou sůl). Tak mohly vidět, že myslivec je hlavně hospodář, plánovač a až naposledy lovec, který lovem slabých kusů zvěře napomáhá k udržení už tak křehké přírodní rovnováhy.

Atmosféru ticha lesa a čerstvě napadlého sněhového poprašku, kterému se v myslivecké terminologii říká obnova, oživil hlas letícího krkavce. Bylo možné vidět i stopy černé zvěře. Od pořadatelů akce děti obdržely také pěkné dárky – pexesa, samolepky a pohlednice s obrázky lesních rostlin a zvířat, publikace o přírodě, odznáčky s mysliveckými motivy a další. Mnohé jistě využijí i ve škole při výuce přírodopisu. Děkujeme.

A co na nás čekalo na závěr? No přece zahřátí se u ohně a opékání vuřtů! O výborný voňavý čaj se postarala paní Pavla Jeslínková.

Za nás, třídní učitelky i všechny děti VI.B a VI. E, chceme srdečně poděkovat obětavým myslivcům i sponzorům - Autodoprava Oto Malý, ČSAD Přeštice a redakci časopisu Myslivost.

Ing. Martina Mann, tř. uč. VI.B
Mgr. Lenka Křížová, tř. uč. VI.E

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Přírodovědné bádání 2023/2024NEW

Akce lezeckého kroužku NEW

Lyžařský kurz 7.B + 7.E NEW

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorůNEW

Návštěva v SVČ SlunečniceNEW

HUDEBNÍ ŠKATULKYNEW

BASKETBAL – úspěšný start do sezóny

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Vítězství ve vybíjené

Tvoříme a vaříme společně

Exkurze za plzeňskými památkami (8. ročník)

EXPEDICE PRAVĚK (4. ročník)

BISTRO na druhém stupni
OPĚT V PROVOZU

Program ZDRAVÁ 5 se všem líbil

Úspěch v krajském kole pěvecké soutěže

Velikonoční pozdrav do Krška

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti