Menu schované do tlačítka

 

Přátelé ze Slovinska

Děti ze slovinského města Krška navštívily ve dnech 21. – 23. 4. 2009 ZŠ v Přešticích. Oplácely tak návštěvu našich žáků z předchozího roku ve Slovinsku. Na základě kontaktů přeštické ZUŠ a Města Přeštice byly navázány bližší vztahy mezi oběma školami.

Naši žáci se už dlouho dopředu připravovali na své slovinské kamarády, především bylo potřeba zajistit ubytování pro děti. O to se postarali především členové pěveckého sboru Skalka a jejich rodiče. Ale i ostatní žáci rádi ubytovali slovinské děti.

Dalším úkolem bylo připravit pro naše hosty takový program, aby se seznámili se školou, městem, ale i okolím, a prožili tak u nás tři neopakovatelné dny. Po slavnostním uvítání ve škole, v aule, následoval oběd ve školní jídelně. A vyrazili jsme na výlet. Cílem se stal vodní hrad Švihov. Krásné slunné odpoledne přispívalo k dobré náladě, tajemná místa hradu a poutavý výklad paní průvodkyně zaujaly všechny, děti i dospělé. Zbývá jen společná fotografie, svačina na nádvoří a zpět do Přeštic. Už čekají kamarádi před školou, ubytování v rodinách, odpočinek a zítra hurá do školy.

Následující den je plný různých činností, ráno má naše škola o 46 žáků více. Po velké přestávce přichází na řadu sport. Fotbalový zápas je záhy rozhodnut, našim slovinským soupeřům se nemůžeme rovnat a výsledek těmto skutečnostem odpovídá, prohráli jsme 4 : 1. Ale naše chvíle teprve přišla, basketbalový zápas, dívčí družstvo naší základní školy vyhrává s velkým rozdílem 32 : 9.

Po obědě se část našich hostů připravuje na společný koncert a druhá část se vydává do Příchovic za známou lidovou umělkyní paní Andrlíkovou. Vyvrcholením celé návštěvy se pak stává odpolední koncert našich pěveckých sborů Skaláček a Skalka a hudebního sboru Přeštické flétničky, jako hosté samozřejmě vystupují tanečníci a pěvecký sbor z Krška. Dlouhotrvající potlesk po vystoupení slovinských dětí jednoznačně dokazuje, že se vystoupení velmi líbilo. Ale tento den pořád ještě není u konce. Večer je připravena další zábava, hudba, tanec. Manželé Květoňovi dokázali roztančit všechny.

Čas je však neúprosný. Návštěva se chýlí ke konci. Je tu poslední den. Ráno odjíždějí naši hosté i jejich čeští průvodci na výstavu Techmania do Plzně a do Přeštic se vrací na oběd. Pak přichází to nejtěžší – loučení. Je to opravdu těžká věc, kdo v odpoledních hodinách procházel kolem školy, viděl hloučky dětí postávajících kolem autobusu a loučících se se svými kamarády. Povely k nástupu jako by nepatřily těm, kteří mají nastoupit. Nejlepší by bylo se nerozcházet. Přátelství přestává být pouhým slovem pro děti, jejichž rodiny se na tři dny rozrostly o dalšího sourozence.

Děkujeme všem, kteří přispěli k úspěšnému průběhu návštěvy. Zvláštní poděkování patří rodinám dětí, které se postaraly o ubytování hostů, dále pak KKC Přeštice, Cukrárně u Baxů a paní Miroslavě Kunzmannové.

FOTOGALERIE

Videoukázky z koncertu:
SKALÁČEK                       FLÉTNIČKY                               FOLKLÓRNÍ TANCE      
SLOVINSKÝ SBOR          SPOLEČNÉ VYSTOUPENÍ       ZÁBAVA

REPORTÁŽ Z NÁVŠTĚVY NA WEBU PARTNERSKÉ ŠKOLY V KRŠKU

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Ohlasy účastníků návštěvy z partnerské školy + FOTO
(Projekt Krško)
NEW

Okresní kolo v minikopanéNEW

UKLIĎME ČESKO (5. ročník)NEW

Účast atletů na druhém přespolním běhu

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti