Menu schované do tlačítka

 

Návštěva ve slovinském městě Kršku

Ve dnech  14. - 16. dubna 2008 navštívili žáci a učitelé naší školy partnerskou školu ve slovinském městě Kršku. Žáci se utkali v odbíjené a v kopané. Na slavnostním koncertě vystoupil náš pěvecký sbor Skalka. Všem se zájezd velmi líbil. Byli nadšeni  krásami Slovinska a hlavně srdečným přijetím slovinskými přáteli.

Nabízíme Vám článek, který napsaly členky sboru Skalka
a několik fotografií a videoukázky z koncertu.

FOTOGALERIE

VIDEOUKÁZKY:
PĚVECKÝ SBOR SKALKA (ZŠ)
PĚVECKÝ SBOR HLÁSEK (ZUŠ)
DECHOVÝ KVINTET (ZUŠ)
PĚVECKÝ SBOR ZŠ KRŠKO
LIDOVÉ TANCE - ZŠ KRŠKO
BIG BAND - UMĚLECKÁ ŠKOLA KRŠKO
ORCHESTR - UMĚLECKÁ ŠKOLA KRŠKO
SPOLEČNÝ ZÁVĚR KONCERTU
 
Hurá se Skalkou do Slovinska !

Z neděle na pondělí 14. dubna jsme se kupodivu nenacházeli v krajině snů, ale před přeštickou radnicí, neboť jsme se právě chystali navštívit naše budoucí slovinské přátele. Mezi Přešticemi a cílovým Krškem leželo dlouhých sedm set kilometrů, které nakonec utekly jako voda.

Po přivítání v místní hudební škole (Glasbeni šole) a vynikajícím obědě v základní škole (Osnovni šole) nás s otevřenou náručí přijali naši noví opatrovníci. Naše obavy z jazykové bariéry se ukázaly naprosto zbytečné. Plni zážitků z objevování nového prostředí jsme padli do postele a spali jako zabití.

Kupodivu jsme ráno pádili do školy, kde jsme se zúčastnili výuky a prohlédli si třídy. Skalka je skutečně sbor všestranný, dokladem toho je, že zatímco větší část připravovala společné skladby se všemi sbory, sedm statečných dívek se utkalo ve volejbale se slovinským družstvem. Reprezentovaly tak naši školu ve sportu stejně jako skupina chlapců, kteří si zahráli přátelský fotbálek. Přežili všichni. Před opět chutným obědem jsme si stačili prohlédnout starou část města Krška. Nejvíce nás zaujala Kapucínská knihovna. Trasu s odborným výkladem vedli tři šikovní chlapci. Přípravy na odpolední koncert ve velkém sále Kulturního domu Krško vrcholily. Program zahájil pestrým výběrem písní náš sbor Skalka, pokračovali hudebníci ze ZUŠky. Po našich úspěšných vystoupeních se předvedli tamější muzikanti, od sboru základní školy přes taneční kroužek až po velký orchestr.

Ovšem večer byl nejbáječnější. Plánovaný piknik se rozjel na plné obrátky. Kdo měl ruce a nohy, tancoval. Ani se nám nechtělo do hajan. O to smutnější bylo ranní loučení s bezvadnými kamarády, kteří nám kromě darů a pohoštění dali to nejcennější, své přátelství. Zamáčkli jsme slzy dojetí a mávali ostošest. V srdci nás hřála naděje, že se za rok setkáme u nás doma.

Kamarádi šli do školy a my vyrazili do hlubin Slovinska. Kostnjeviška jama (jeskyně) nás uchvátila svou bohatou krápníkovou výzdobou s přáteli netopýry. V našem programu nesměly chybět oblíbené nákupy, abychom mohli potěšit své blízké doma. A opět tu bylo jídlo - výtečný oběd v hotelu City.

Lučili jsme se s rozkvetlým a většinou slunečným Slovinskem neradi, tolik se nám tam líbilo, že se nám ani nechtělo pryč. I když nás při zpáteční cestě provázely dešťové kapky, nemohlo to ohrozit naši pohodu. Domů jsme se vrátili bohatší o nová přátelství, vzpomínky a kaštan - symbol přátelství mezi Krškem a námi.

Pavlína Černá a Lucie Benešová za sbor Skalka ZŠ Přeštice

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Přírodovědné bádání 2023/2024NEW

Akce lezeckého kroužku NEW

Lyžařský kurz 7.B + 7.E NEW

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorůNEW

Návštěva v SVČ SlunečniceNEW

HUDEBNÍ ŠKATULKYNEW

BASKETBAL – úspěšný start do sezóny

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Vítězství ve vybíjené

Tvoříme a vaříme společně

Exkurze za plzeňskými památkami (8. ročník)

EXPEDICE PRAVĚK (4. ročník)

BISTRO na druhém stupni
OPĚT V PROVOZU

Program ZDRAVÁ 5 se všem líbil

Úspěch v krajském kole pěvecké soutěže

Velikonoční pozdrav do Krška

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti