Předsevzetí
z roku 1992 se uskutečnilo
(Převzato
z Přeštických novin)
Ve čtvrtek 30.8. 2001 byla v dopoledních hodinách slavnostně otevřena další
část školského komplexu v Přešticích Na Jordáně, a to budova dlouho očekávané
školní jídelny. Aktu se zúčastnila řada hostů, z nichž nejvzácnější
byl ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Eduard Zeman, se svým
doprovodem, který tento den navštívil v Západních Čechách ještě Blovice.
V Přešticích si nejdříve se zájmem prohlédl novou moderně zařízenou školní
budovu pro žáky druhého stupně. Nahlédl do všech odborných učeben a jak
sám přiznal, poprvé viděl v tomto prostředí tzv. "cvičný byt".
Při rozhovoru se členy pedagogického sboru zmínil mj. také svůj záměr
vytvořit s pomocí velkých firem národní fond až ve výši 100 mil. Kč. Z
tohoto fondu by byl financován nákup počítačů do učitelských domácností
a jejich připojení na internet, aby každý učitel měl možnost dalšího
sebevzdělávání.
Po aktu přestřižení pásky ve vchodu do objektu školní jídelny, po
architektonické stránce řešeného velmi podobně jako škola, se všichni účastníci
shromáždili k malému pohoštění v jídelně. Při úvodním slově ředitele
školy Karla Naxery, zdravici ministra a krátkém vystoupení starosty města
Vladimíra Bendy, jako zástupce hlavního investora, prožívali zejména ti,
kteří se na vzniku tohoto zařízení pracovním či osobním nasazením
jakkoli podíleli, ony vzácné okamžiky uspokojení z dobře vykonané a po právu
oceněné práce. K jejímu serióznímu završení nemalou měrou přispěl i
fakt, že hlavní finanční pohledávky dodavatelů stavby se podařilo těsně
před jejím otevřením vyrovnat.
Partnersky se na zpestření těchto výjimečných chvil podíleli
reprezentanti druhé největší potravinářské firmy na českém trhu VITANY
(zal. 1920), kteří při ochutnávce svých výrobků zdůrazňovali hlavně
jejich 70%ní původ z českých surovin.
Po několika dnech jsme si naši novou školní jídelnu prošli v klidu znovu,
tentokrát po boku její vedoucí, paní Miluše Bártové. Zajímali jsme se především
o to, v čem se nový provoz liší od poměrů ve staré školní kuchyni v bývalém
"okrese".
"Kapacita naší kuchyně je projektována na 1000 strávníků a je
vybavena tak, aby vyhovovala jak trendům moderní gastronomie, tak zpřísněným
hygienickým normám," řekla nám paní Bártová a pokračovala: "Učíme
se například zacházet se dvěma konvektomaty, což jsou varné skříně z
nerezu, v nichž se vaří párou, pečou moučníky nebo prostě přihřívá
hotové jídlo. Jde o moderní způsob úpravy jídel, šetrný k surovinám, díky
němuž je například lepší výtěžnost masa. Všechna pracoviště jsou oddělená:
hrubá i čistá příprava masa, zeleniny, těstárna i devět specializovaných
skladů."
Moc se nám líbila i převážně červenobílá vzdušná jídelna se stabilně
zabudovanými židlemi, výdejna jídel s předehříváním talířů, praktické
pojízdné kontejnery na špinavé nádobí.
Tato malá "továrna na jídlo" má do budoucna v záloze několik
novinek. Během příštího roku si strávníci budou moci vybírat ze dvou jídel.
A po zavedení automatického systému objednávek si budou jídelníček volit
dopředu buď na dva dny nebo na celý týden pomocí karet nebo čipů. Při
odebírání oběda pak čtecí zařízení u výdejního místa majiteli
identifikuje jeho volbu a potvrdí ji.
Na závěr ještě nekolik suchých čísel. V současné době zdejší kuchyňský
personál v obsazení 9,5 síly vyvařuje 700 obědů, za něž zaplatí mladší
žáci 14 Kč a straší 16 Kč. Kromě učitelů a ostatních zaměstnanců školy
zde mají stravování zajištěno i školští důchodci.
V.
KOKOŠKOVÁ
|